Polský bigos

By 14:37 , ,

Bigos - polské národní jídlo


Bigos - polské národní jídlo
Co je to bigos? Už jste o něm někdy slyšeli? Kdo bydlí velmi blízko polských hranic, nebo v Polsku už byl, ten toto masité jídlo už možná někdy ochutnal. Názory na bigos jsou různé, někomu přijde výborný, jinému zase moc masový.
Bigos je tradiční polské jídlo. Do Polska ho prý přinesl král Vladislav II. Jagellonský, který ho podával na lovech. Bigos se vaří v mnoha variantách, jednu z nich jsme vyzkoušeli a ručíme za to, že je velmi povedená. Ještě chutnější je bigos, 
100 g špeku
2 lžíce sádla
1 velká cibule
2 paprikové klobásy
voda
250 g hovězího zadního
250 g vepřového plecka
250 g vepřového bůčku
 1/2 kg syrového zelí
2 hrsti sušených hub
2 hrsti sušených švestek
1/4 l bílého vína
1/2 kg kysaného zelí
5 bobkových listů
1 lžička kmínu
1 lžíce mleté sladké papriky
4 lžíce rajského protlaku
sůl
mletý pepř
majoránka
Všechny ingredience, které jdou krájet, nakrájíme na kostky.
Do velkého hrnce dáme rozpustit sádlo, přidáme slaninu, vypečeme, dále vložíme klobásku, zasmahneme kmín, přidáme maso, orestujeme, bobkový list a papriku, orestujeme, rajský protlak, zarestujeme, houby i s vodou, ve které se máčely, syrové zelí, švestky, bílé víno, osolíme, opepříme, přiklopíme a necháme vařit zvolna, až tři hodiny.
Po dvou hodinách varu přidáme kysané zelí. Na závět dochutíme majoránkou, případně ještě solí a pepřem.

You Might Also Like

0 komentářů