piškotoví indiánci

By 2:53 ,

 piškotoví indiánci



83g hladké mouky
60g cukru krystal
33g vanilkového pudinkového prášku
157g bílků (cca 5 vajec)
73g žloutků
20 ml vody


na pěnu:                                                             
160g cukru krupice
8 lžic vody
80g moučkového cukru
2,5-3 lžíce rybízové marmelády

na dokončení:
hořká čokoláda - klidně ta na vaření
ztužený tuk k naředění čokolády

Nejprve se pustíme do pečení buflerů (nebo-li piškotů) pod pěnu. Zapneme si troubu a nastavíme teplotu na 180°C.

V jedné míse ušleháme bílky s částí cukru a pudinkem, bude to trvat o trošinku déle, ale dílo se podaří.
Žloutky šleháme se zbytkem cukru a postupně přiléváme vodu až vše ušleháme do pěny. Do žloutkové pěny přidáme nejdříve 2 lžíce ušlehaných bílků, abychom pěnu zlehčili, a pak opatrně vmícháme zbytek sněhu. Nakonec přidáme přes síto mouku a zlehka ji obracením zapracujeme do hmoty.


Připravené těstíčko si dáme do sáčku a na plechu vyloženém pečícím papírem se pokusíme stvořit kolečka,která dáme péct do předehřáté trouby do zrůžovění cca 10-15 minut.A můžeme se vrhnout do přípravy pěny. Krupicový cukr dáme do kastrůlku, přidáme k němu 6 lžic studené vody a mícháme do rozpuštění, pak přivedeme rozvar pomalu k varu a vaříme na velmi mírném ohni do doby až je svařený na nit. To znamená, že si dáte na prst kapku rozvaru, spojíte dva prsty k sobě a když je rozevřete rozvar se vám mezi nimi táhne jako nit, trvá to kolem 20-30 minut.

Mezitím co se nám vaří rozvar si ušleháme z bílků, moučkového cukru a rozmíchané marmelády pevný sníh.Pokud máte marmeládu tuhou tak si ji lžící nejdřív pořádně rozmíchejte do hladka. Svařený rozvar hned vlijeme do sněhu a šleháme do tuha dokud nám sníh nevychladne - kolem 8mi minut za předpokladu použití elektrického šlehače, ruční šlehání vzhledem k možnému ušlehání se k smrti nedoporučuji.Připravenou pěnu dáme do sáčku s větší hladkou zdobící špičkou - velikost si zvolte podle toho jak velké chcete indiánky mít, a natočíme na piškoty tvar indiánků.Takhle připravené indiánky dáme na několik hodin ztuhnout do lednice - cca 3 hodiny by měly stačit.
Mě z uvedeného množství surovin vzniklo 27 indiánků, přičemž buflerů bylo o něco více, takže putovaly na mrazák a tam čekají na své použití, alespoň budu mít při tvorbě další várky indiánků ulehčenou práci.

Když se nám indiánci v lednici řádně prochladili rozpustíme si ve vodní lázni čokoládu hodně naředěnou 100% tukem myslím, že jsem ředila tak 1:1 aby byla čokoláda opravdu hodně tekutá.
Rozpuštěnou čokoládu si dáme do hrnku, indiánky uchopíme za buflery a pěkně je do čokolády "hlavou dolů" namáčíme. Přebytečnou čokoládu necháme odtéct a indiánky pokládáme na pečící papír. A nebojte se vlka nic, indiánci vám do čokolády nesjedou.Teď už stačí jen nechat čokoládu v chladu ztuhnout , což je otázka chviličky a můžeme se nechat unášet na sladké pěnové vlně.
Kdyby byla pro vás tahle pěna příliš hutná, můžete místo moučkového cukru dát jen opět krupici.

You Might Also Like

0 komentářů