koláč tatin mrkvový
koláč tatin mrkvový
4 lžíce sójové omáčky
30 g másla
1 čajová lžička černý sezam
1 svazek koriandr
8 mrkev
240 g listového těsta
feferonky
sůl
1 lžíce cukru
Příprava tatin mrkev
1) K přípravě koláče Tatin první oloupanou mrkev, nakrájejte na polovinu a blanšírujeme ve vroucí osolené vodě asi 5 minut.
2) Ve formě o průměru cca 22 cm, se rozpusti máslo a po roztavení předame cukr. zkaramelizujeme vše na malem plameni po dobu několika minut a pak také předame sójovou omáčku a pepř. Uspořádame mrkev s řezu stranou dolů a vařit, se zavřeným víkem, po dobu asi 5 minut.
3) Odstranit z tepla , nechte ho vychladnout, přidáme feferonku a pak klademe listové těsto, 4) pečeme koláče asi 25 minut, pak jej vyjměte z trouby a nechte vychladnout po dobu 5 minut. Na talíři ho posypeme sezamem a čerstvým koriandrem.
Jaký je mrkev tatin
Typická sladký tradiční, koláč tatin byl vynalezen Caroline a Stephanie Tatin, dva albergatrici Loret-Cher, Francie: Stephanie jeden den zapomněl připravit jablečný koláč, běžel do kuchyně, máslo dal na pánev, vložil nakrájené jablka a přikryl vrstvou listového těsta. Po u pečení dal na talíř . Mrkev tatin je varianta tohoto starého receptu,
0 komentářů